Konkurs „Dobry Klimat dla Rodziny” – znamy zwycięzców!

Elastyczna organizacja pracy, dofinansowanie do żłobków i przedszkoli, czy… warsztaty z chustowania niemowląt – to tylko niektóre rozwiązania stosowane przez firmy nagrodzone w konkursie „Dobry Klimat dla Rodziny”.

W czasie uroczystej Gali w Pałacu Prezydenckim dowiedzieliśmy się, które firmy stosują najlepsze i najciekawsze rozwiązania prorodzinne. PwC było koordynatorem i partnerem konkursu.

Do konkursu zgłosiło się ponad 100 pracodawców, którzy oferują ciekawe rozwiązania związane z utrzymaniem tzw. work-life balance. Firmy, które najlepiej dbają o dobry klimat dla rodzin pracowników, wyłoniła najpierw Kapituła Konkursu, w której składzie zasiadał m.in. Witold Orłowski, główny doradca ekonomiczny PwC, a w ostatnim etapie – Para Prezydencka.

W trakcie uroczystej Gali zorganizowanej w Pałacu Prezydenckim poznaliśmy czterech laureatów konkursu: w kategorii do 49 pracowników wygrała firma Vermiculite Poland; w kategorii od 50 do 249 pracowników zwyciężyła firma Wessling Polska sp. z o.o. Z kolei w przypadku dużych firm (kategoria od 250 pracowników) Kapituła i Para Prezydencka wyróżniła dwie organizacje: LINK4 Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. oraz Nutricia.

Para Prezydencka osobiście pogratulowała zwycięzcom, wyrażając nadzieję, że ich dobre praktyki prorodzinnych działań będą wzorem do naśladowania dla innych firm. Jak podkreślał prezydent Bronisław Komorowski – konkurs pokazał, że na polskim rynku pracy klimat dla rodzin nie jest zły. Z wypełnianych przez pracodawców ankiet wynika, że aż 96% pracodawców daje rodzicom możliwość korzystania z ruchomego i indywidualnie dopasowanego czasu pracy, a u 88% firm świętuje się ważne wydarzenia związane z życiem rodzinnym pracowników. Polscy pracodawcy stosują również mniej standardowe, prorodzinne działania: organizują warsztaty dla rodziców z chustowania niemowląt, dziecięcej logopedii, czy bajkoterapii albo gwarantują dostęp do szkoły rodzenia dla kobiet w ciąży.

Pełna relacja z Gali na stronie: http://www.prezydent.pl/dla-rodziny/konkurs-pracodawcy/komunikaty/art,4,mamy-coraz-lepszy-klimat-dla-rodziny.html

Jakub Kurasz

Dyrektor, Lider ds. Komunikacji, PwC Polska