Webinarium: A... B... C... Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO)

24 maja 2016 r. weszło w życie rozporządzenie UE, które zmienia przepisy o ochronie danych osobowych. 

Rozporządzenie jest stosowane wprost, dlatego jest wiążącym prawem dla wszystkich przedsiębiorców (zastępując przepisy polskiej ustawy o ochronie danych osobowych). Na dostosowanie się do nowej regulacji, przedsiębiorcy mają czas do 25 maja 2018 r. Brak zgodności z RODO po tym dniu może wiązać się z nałożeniem wysokich kar finansowych.

Dla wielu przedsiębiorców obecny czas to już ostatni dzwonek na rozpoczęcie wdrażania przepisów RODO. Dlaczego? 

RODO nakłada na przedsiębiorców obowiązek „samodiagnozy” i „samoleczenia”. W przepisach tych nie ma gotowych rozwiązań – przedsiębiorcy powinni znaleźć je sami. Rozwiązania te powinny być dopasowane do ryzyka dla ochrony danych występującego w danym biznesie.

Na taką analizę i znalezienie rozwiązań pozostało już mniej niż 300 dni roboczych. Pomimo szybko upływającego czasu na wdrożenie RODO, wielu przedsiębiorców wciąż nie ma podstawowych informacji o wymaganiach wynikających z RODO. 

Z myślą o takich przedsiębiorcach przygotowaliśmy webinarium: „A… B… C… Rozporządzenia o ochronie danych osobowych”.

 

W trakcie webinarium zostały przedstawione podstawowe kwestie dotyczące wymagań RODO:

  • termin wejścia w życie i termin na implementację;
  • nowe podejście do ochrony danych osobowych: analiza ryzyka, brak gotowych rozwiązań, dostosowanie rozwiązań do danego ryzyka;
  • nowe obowiązki przedsiębiorców: projektowanie ochrony danych, stosowanie domyślnej ochrony danych, obowiązek zgłaszania naruszeń danych;
  • odejście od rejestrów prowadzonych przez organ nadzoru i przejście na system prowadzenia własnego rejestru operacji przetwarzania danych;
  • odejście od wymagań co do dokumentacji ochrony danych i przejście na system stosowania dowolnej, ale dobranej do potrzeb danego przedsiębiorcy, dokumentacji;
  • kary finansowe przewidziane za naruszenie zasad RODO.

Szczegóły webinarium:

Data i godzina: 11 kwietnia 2017 r., godz. 10:00-11:00

Eksperci PwC:

  • Sylwia Pusz, Partner odpowiedzialny w PwC za usługi związane z RODO
  • Anna Kobylańska, Counsel, adwokat kierujący praktyką prawa ochrony własności intelektualnej, nowych technologii i danych osobowych w kancelarii prawnej PwC Legal
  • Magdalena Kaj, Konsultant w zespole RODO

A... B... C... RODO

Kliknij i zobacz nagranie z webinarium

ukryj ►

Aby zobaczyć webinarium uprzejmie prosimy o podanie poniższych danych:

Adres email *

Imię *

Nazwisko *

Organizacja *

Stanowisko *

Województwo *

Telefon

Pola oznaczone * są obowiązkowe


Wyrażam zgodę na udostępnianie i przetwarzanie moich danych osobowych podanych powyżej przez podmioty z sieci PwC [lista spółek] z siedzibą w Warszawie przy Al. Armii Ludowej 14 w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez podmioty z sieci PwC oraz realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością

Tak, wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej przez podmioty z sieci PwC wskazane powyżej zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 204, ze zm.)

Informujemy, że odbiorcami wskazanych danych osobowych mogą być podmioty z sieci PwC z obszaru CEE, mające siedzibę w krajach, które dają gwarancję ochrony danych osobowych na swoim terytorium przynajmniej takie, jak obowiązujące na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Poprzez podmioty CEE PwC rozumie się spółki z Europy Środkowo-Wschodniej, stowarzyszone w ramach sieci PwC.
Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pana/Pani danych osobowych oraz prawo ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne. W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt na adres privacypl@pl.pwc.com>
Dalej ►


Subskrypcja treści PwC - wybierz interesujące Cię obszary:

Zacznaczenie pól nie jest obowiązkowe

Chcę otrzymywać powiadomienia o nowościach PwC w następujących kategoriach:

Chcę otrzymywać następujące biuletyny:

Chcę otrzymywać powiadomienia o najnowszych publikacjach z następujących branż:

◄ powrót

Skontaktuj się z nami

Magdalena Kaczmarek
Specjalista ds. marketingu, komunikacji i rozwoju biznesu
Tel.: +48 519 506 679
Email

Obserwuj nas