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Measuring recoverable amount

An asset is impaired when its carrying amount will not be
recovered from its continuing use or from its sale. The
recoverable amount of an asset is compared to the carrying
amount to determine if an asset is impaired. An asset’s
recoverable amount is the higher of its VIU and its FVLCTS.

Question 1
Is it necessary to calculate both VIU and FVLCTS when
performing an impairment review?

Answer 1
It is not always necessary to calculate both measures in an
impairment review. For example, there is no need to calculate
VIU if FVLCTS can be reliably estimated and is higher than the
carrying amounts being reviewed.

Value in use

An asset’s or CGU’s VIU is the present value of the future cash
flows expected to be derived from the use of the asset or CGU
and from its disposal. The VIU calculation is not a fair value
calculation or a proxy for fair value. VIU is a prescribed form of
cash flow model set down in IAS 36 so that impairment testing
is comparable.

Question 2
What happens when the VIU was determined based on the
most recent financial budgets/forecasts that had not been
formally approved by management?

Answer 2
A non-approved business plan does not represent a reliable
source of information, as it may be subject to change. Cash flow
projections are based on the most recent financial budgets/
forecasts approved by management to determine the VIU.

Question 3
Should the most recently approved forecast be used without
adjustment when determining VIU?

Answer 3
Adjustments to the forecasts may be necessary when
determining the VIU. Forecasts must be based on reasonable
and supportable assumptions that represent management’s best
estimate of the economic conditions over the asset’s remaining
useful life. Greater weight is given to external evidence. 

IAS 36 Impairment – Frequently asked questions
This supplement is the third in the series highlighting frequently asked questions (FAQs) relating to the impairment
process. IAS 36 defines recoverable amount as the higher of an asset’s value in use (VIU) and fair value less costs
to sell (FVLCTS). Value in use and fair value less costs to sell can be difficult to determine in practice. This edition
addresses how impairment is measured, including common assumptions that are used to calculate each measure.
It also looks at the determination of carrying amount and recognition of impairment losses.

Example
Management has recently approved a stretch forecast that
shows production rising from 14,000 units to 20,000 units over
five years. Recent years have demonstrated a track record of
undershooting stretch forecasts. Analysts covering the sector
are assuming that production will only rise marginally over the
next few years due to forecast weaknesses in demand,
together with oversupply in the market. Should the most
recently approved forecast be used without adjustment?

Solution
The approved forecast appears to be neither reasonable nor
supportable. The forecasts will need to be adjusted based on
the entity’s historic record of meeting projections and external
evidence.
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Question 4
The most recently approved forecasts assume that there will be
a restructuring programme in the next financial year; however,
no announcement has been made about the restructuring, and
management has not started to implement such a plan. What
adjustments, if any, does management need to make for the
purpose of a VIU calculation?

Answer 4
When preparing a VIU calculation, the costs and benefits of the
restructuring programme are stripped out of the forecasts. The
benefits (and costs) of a restructuring programme can only be
taken into account when a provision for the programme is made
in the financial statements. This is only permissible when the
entity is demonstrably committed to the restructuring – ie, through
implementation of the restructuring or a formal announcement to
those affected to raise a valid expectation of such plan.

Question 5
How does management assess when cash flow forecasts
should terminate in order to assess VIU?

Answer 5
The general approach for a CGU that is a business with no
predetermined or determinable lifespan is for the cash flow
forecasts to include a terminal value. This, in effect, includes
cash flows for an indefinite period. If the CGU has a finite life,
the cash flow forecasts must not exceed this finite life.

Question 6
How is the appropriate pre-tax discount rate for a VIU
calculation determined from a post-tax starting point?

Answer 6
The following two-step approach can be applied to derive
iteratively the implicit pre-tax discount rate from post-tax data.
This pre-tax rate is applied to the discounted cash flows that are
the basis of the VIU:

Step 1
From pre-tax cash flow projections, the expected actual tax
cash payments are calculated to arrive at post-tax cash flows.
These post-tax cash flows are discounted at an appropriate
post-tax discount rate derived using information observable on
the capital markets.

Step 2
The pre-tax discount rate is derived by determining the rate
required to be applied to the pre-tax cash flows to arrive at the
result obtained in step 1 (ie, same methodology used for
computing an internal rate of return).

Fair value less costs to sell

When there is neither a binding sale agreement nor an active
market, FVLCTS may be estimated as the amount that the entity
could obtain from disposal of the asset in an arm’s length
transaction based on data from recent market transactions.
Discounted cash flow techniques may be used in estimating the
fair value of the asset.

Question 7
Can FVLCTS be determined reliably in the absence of a binding
sale agreement or active market for an asset?

Answer 7
It is not necessary to have actual market transactions to support
a FVLCTS calculation, as long as the projected cash flows and
discount rate are consistent with the assumptions that market
participants would make. If comparable transactions in similar
assets or businesses are available, they are used as market
evidence. If such benchmark or comparable market transactions
do not exist, any possible external evidence (growth rates,
discount rates, etc.) is used to support the cash flow
projections. Based on this, it is almost always possible to
determine FVLCTS.

Question 8
How is FVLCTS most reliably determined when it is based on a
discounted cash flow technique? 

Answer 8
Discounted cash flow techniques may be used incorporating
assumptions that market participants would use in estimating
the fair value of the asset. The key assumptions underpinning
the cash flow analysis are benchmarked against market
evidence. Any differences in the assumptions in the cash flows
used for the FVLCTS compared to those used in the VIU
analysis are also considered for reasonableness; for example,
restructuring or improvement-type capital expenditure that IAS
36 does not allow in the VIU calculation may be taken into
account in the discounted cash flows to determine the FVLCTS.  

Determination of carrying amounts

The comparison of the recoverable amount of an asset (ie,
FVLCTS or VIU) with its carrying amount to determine whether
there is an impairment charge should be made on a consistent
basis. FVLCTS and VIU use different assumptions and data. The
carrying amounts are likely to differ for the comparison
purposes with the recoverable amount (ie, FVLCTS or VIU). 

Question 9
IAS 36 requires the recoverable amount, determined under
FVLCTS or VIU (or both) to be compared to the carrying amount
of the asset or CGU to determine if there is an impairment.

PRINT CONTINUED HOME

Example
An entity has a number of items of plant and machinery with
different useful lives within a production line that is a CGU.
Management expects to replace the various assets at the end
of their useful lives and continue to produce goods. How are
the varying useful lives reflected in a VIU cash flow?

Solution
The cash flows cover the period in which the CGU is
expected to generate benefits. The replacement of assets
needed to maintain the current operating capacity of the CGU
is assumed in the cash flow forecasts. The replacement
expenditures for assets with shorter lives are therefore
included in the future cash flows.
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What is the ‘carrying amount’?

Answer 9
Carrying amount is the accounting book value of an asset or the
book value of the relevant assets and liabilities of a CGU. Many
CGUs are businesses and will include both fixed assets and
intangible assets, as well as working capital assets and liabilities
and any other assets or liabilities. Only assets within the scope
of IAS 36 are included in the carrying amount. For example,
equity securities accounted for as ‘available for sale’ would not
be included in the carrying amount of a CGU because those
investments have their separate cash flows. Carrying amount
must include any allocations of corporate assets or goodwill.    

Question 10
Are the carrying amounts under FVLCTS and VIU always the
same?

Answer 10
No. The components of VIU and FVLCTS are different. When
comparing the recoverable amount (ie, FVLCTS or VIU) with the
carrying amount to determine whether there is an impairment
charge, that comparison should be made on a consistent basis.
The elements in both sides of the comparison should be
determined on a like-for-like basis. 

Question 11 
What categories of assets are included in the carrying amounts
that are compared with the recoverable amount (ie, FVLCTS or
VIU)? 

Answer 11
Only operating assets are included in the carrying amounts
because the recoverable amount (ie, FVLCTS or VIU) only
includes operating cash flows for both calculations. Carrying
amounts exclude financial assets, ‘investment properties’ and
any other non-operating asset.  

Question 12 
Does the carrying amount of the CGU include any liabilities? 

Answer 12
No. Liabilities are usually excluded from the carrying amounts
(IAS 36.76(b)). Sometimes the recoverable amount of the CGU
cannot be determined without consideration of a particular
liability – for example, a decommissioning liability for a power
station is included in the carrying amount. 

Question 13
Should deferred tax liabilities be included in the carrying
amount when the recoverable amount is based on VIU? 

Answer 13
No. VIU is a pre-tax calculation, so deferred tax liabilities should
be excluded from the carrying amount. On the contrary,
FVLCTS is a post-tax calculation, so tax is considered and the
carrying amount that is compared with FVLCTS includes the
deferred tax liabilities. 

Recognition of impairment losses

An impairment loss arising on a CGU is allocated first to
goodwill allocated to the CGU, and second to the other non-
monetary assets in proportion to their carrying amounts.

Question 14
An impairment charge has been recognised on a CGU to which
goodwill has been allocated. Which assets in the CGU are
written down first?

Answer 14
The goodwill is written off before other intangible and tangible
fixed assets are impaired. However, no asset is written down
below the higher of value in use, fair value less costs to sell or
nil. 

Question 15
Is it possible to have an impairment charge on a fixed asset in a
CGU but not impair the goodwill attributed to the group of
CGUs, which includes the CGU with the impaired fixed asset?

Answer 15
Yes. This results from step 1 of the following two-step
approach:

Step 1
Individual assets and smaller CGU’s that are included in a
bigger CGU are tested individually excluding goodwill when
there are indicators of impairment. This step allows the write-
down of those assets that were impaired before the goodwill
impairment. Management records any impairment on the CGU
assets before the group of CGUs plus attributed goodwill are
tested for impairment.

Step 2
The bigger CGU that includes the individual assets and the
smaller CGUs is tested for impairment. Management should
compare the recoverable amount of the bigger CGU with its
carrying amount that is reduced by the impairment loss already
recognised in step 1. The second step may not result in the
recognition of additional impairment. 

Question 16
Management uses key assumptions to assess the recoverable
amount (ie, VIU or FVLCTS) of a CGU to which significant
goodwill has been allocated. Should information be disclosed in
the financial statements on the key assumptions that
management selected even if no impairment is recognised?

Answer 16
Yes. Management must disclose how the recoverable amount
was estimated – ie, whether VIU or FVLCTS. If the VIU was
used, the following information should be disclosed:
• description of each key assumption underlying the cash flow

projections, and management’s approach to determine it;
• the period over which management has projected cash

flows (when greater than five years, reasons why that longer
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period is justified);
• the growth rate used to extrapolate cash flows; and
• the discount rate applied to the cash flow projections.

If FVLCTS was used, the methodology used to determine it
should be disclosed. When the FVLCTS is not determined
based on market prices, the following information must also be
disclosed:
• a description of each key assumption used and

management’s approach to determining the key
assumptions; and

• whether the assumptions are consistent with past
experience or external data and if not, why not.

The information is therefore essentially the same as that
required for VIU.

Question 17
Management uses key assumptions to assess the recoverable
amount (ie, VIU or FVLCTS) of a CGU that includes a significant

acquired brand with an indefinite useful life. Management
projects significant growth for the business in excess of that
predicted by markets analysts. Management concludes that no
impairment charge should be recognised. What information
should be disclosed in the financial statements on the key
assumptions that management selected?

Answer 17
In addition to the information of the key assumptions to assess
the recoverable amount, management should disclose the
following information if a reasonably possible change in a key
assumption underlying FVLCTS or VIU would cause an
impairment to arise (IAS 36.134(f)):
• the amount by which the CGU recoverable amount exceeds

its carrying amount;
• the value assigned to the key assumption; and
• the amount by which the value assigned to the key

assumption must change in order for the CGU recoverable
amount to be equal to its carrying amount.
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