Webinarium: A... B... C... Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO)

24 maja 2016 r. weszło w życie rozporządzenie UE, które zmienia przepisy o ochronie danych osobowych. 

Rozporządzenie jest stosowane wprost, dlatego jest wiążącym prawem dla wszystkich przedsiębiorców (zastępując przepisy polskiej ustawy o ochronie danych osobowych). Na dostosowanie się do nowej regulacji, przedsiębiorcy mają czas do 25 maja 2018 r. Brak zgodności z RODO po tym dniu może wiązać się z nałożeniem wysokich kar finansowych.

Dla wielu przedsiębiorców obecny czas to już ostatni dzwonek na rozpoczęcie wdrażania przepisów RODO. Dlaczego? 

RODO nakłada na przedsiębiorców obowiązek „samodiagnozy” i „samoleczenia”. W przepisach tych nie ma gotowych rozwiązań – przedsiębiorcy powinni znaleźć je sami. Rozwiązania te powinny być dopasowane do ryzyka dla ochrony danych występującego w danym biznesie.

Na taką analizę i znalezienie rozwiązań pozostało już mniej niż 300 dni roboczych. Pomimo szybko upływającego czasu na wdrożenie RODO, wielu przedsiębiorców wciąż nie ma podstawowych informacji o wymaganiach wynikających z RODO. 

Z myślą o takich przedsiębiorcach przygotowaliśmy webinarium: „A… B… C… Rozporządzenia o ochronie danych osobowych”.

 

W trakcie webinarium zostały przedstawione podstawowe kwestie dotyczące wymagań RODO:

  • termin wejścia w życie i termin na implementację;
  • nowe podejście do ochrony danych osobowych: analiza ryzyka, brak gotowych rozwiązań, dostosowanie rozwiązań do danego ryzyka;
  • nowe obowiązki przedsiębiorców: projektowanie ochrony danych, stosowanie domyślnej ochrony danych, obowiązek zgłaszania naruszeń danych;
  • odejście od rejestrów prowadzonych przez organ nadzoru i przejście na system prowadzenia własnego rejestru operacji przetwarzania danych;
  • odejście od wymagań co do dokumentacji ochrony danych i przejście na system stosowania dowolnej, ale dobranej do potrzeb danego przedsiębiorcy, dokumentacji;
  • kary finansowe przewidziane za naruszenie zasad RODO.

Szczegóły webinarium:

Data i godzina: 11 kwietnia 2017 r., godz. 10:00-11:00

Eksperci PwC:

  • Sylwia Pusz, Partner odpowiedzialny w PwC za usługi związane z RODO
  • Anna Kobylańska, Counsel, adwokat kierujący praktyką prawa ochrony własności intelektualnej, nowych technologii i danych osobowych w kancelarii prawnej PwC Legal
  • Magdalena Kaj, Konsultant w zespole RODO
loading-player

Playback of this video is not currently available

Skontaktuj się z nami

Michał Mastalerz
Partner
Tel.: +48 12 433 3510
Email

Obserwuj nas